BENEFICIS DE L'ESPORT A LA SALUT MENTAL

 

 

 

 

Realitzar esport de forma regular afecta directament l'organisme. Segur que ets conscient dels beneficis que té en l'aspecte físic: pèrdua de pes, millora cardiovascular, augment de força, velocitat, agilitat ... No obstant això, l'esport també té molts beneficis per a la salut mental. És més, la ment es veu molt més beneficiada per la pràctica esportiva que el cos. Sobretot, a l'hora de prevenir i tractar desequilibris psicològics com l'ansietat o l'estrès

 

Alguns dels beneficis són prou coneguts: augment de l'autoestima, millora de l'autoconfiança, augment de la memòria i el funcionament intel·lectual, estabilitat emocional, independència ... No obstant això, hi ha altres beneficis que no són tan coneguts per la majoria. Anem a veure quines!

 

• Hormona de la felicitat. La realització d'activitat física produeix l'alliberament d'endorfines, una substància química que produeix el nostre propi cos i que ens aporta una sensació de relaxació i felicitat. Per tant, està considerada com una hormona que alleuja els símptomes depressius.

 

• Millora de l'autoestima. Quan realitzem esport de forma regular, el nostre cos es transforma. Ens trobem més tonificats, perdem (o augmentem) volum i ens va millor la roba. Això fa que ens sentim millor amb nosaltres mims, de manera que augmenta l'estabilitat emocional. Ens ajuda a el control i gestió de les emocions. A més, propicia el descans.

 

• Beneficis regeneratius i deteriorament cognitiu. Tots dos ajuden a prevenir l'aparició de malalties que es troben relacionades amb la memòria i l'aprenentatge. Per exemple, la demència o l'Alzheimer.

 

• Actua en el sistema nerviós central. Durant la pràctica esportiva, el cervell produeix i desprèn substàncies químiques que ajuden a reduir els nivells d'ansietat, la tensió, l'estrès ... Fins i tot ajuda a millorar la productivitat i la capacitat intel·lectual. Poor això, cada vegada són més les empreses que decideixen facilitar al gimnàs als empleats. El cervell produeix una proteïna que ajuda a prendre decisions, millora el raciocini i l'aprenentatge. Per tant, millora el rendiment general del cervell.

 

• Estabilitat emocional. Realitzar esport ajuda a l'estabilitat emocional. Ajuda a disminuir el grau d'agressivitat, ira, ansietat, angoixa i depressió. A més, ens ajuda a controlar i gestionar millor les emocions i disminueix la sensació de fatiga.

 

Per millorar l'estat anímic, n'hi hauria prou amb realitzar entre 3 i 5 vegades a la setmana esport durant 30 minuts. De la mateixa manera, portar una dieta equilibrada i fer exercici de forma regular ajuda a prevenir l'aparició de malalties. A més, disminueix el deteriorament cognitiu que sol començar a partir dels 45 anys. Realitzant 20 minuts d'exercici a el dia serà suficient per augmentar la productivitat.
Per tant, fer esport de forma regular té moltíssims beneficis per a les persones. Per això, a més d'afectar de manera directa al nostre estat físic, afavorint, també és molt beneficiós per a la nostra salut mental.