EL FLATO, QUE ÉS?

El temut flato està entre elles i és que hi ha tantes teories tractant d'explicar què és i com es produeix que no es pot associar a una d'elles. Potser és una barreja de totes, però la qüestió és que quan apareix, fastigueja de veritat.
Com sabeu, el flato és aquest dolor que sorgeix sobtadament i que se situa normalment a l'abdomen, encara que pot variar la seva localització. El flato sol aparèixer en activitats que impliquen moviments bruscos del cos, com córrer, per això una de les teories que tracten d'explicar-ho és que el dolor apareix per les tensions que es produeixen en els lligaments que uneixen el diafragma amb l'estómac.
Això tindria sentit perquè quan mengem o bevem massa i correm, el flato sol fer acte de presència, ja que l'estómac pesa més i els moviments d'aquest augmenten.

Una altra de les teories que explicarien el flat està relacionada amb la respiració. Si portem una respiració entretallada i no constant el cos tindria una falta d'oxigen i el diafragma es restringeix, així si unim aquesta teoria amb l'anterior, al menjar o beure el diafragma es restringeix encara més al tenir una falta de sang i oxigen, provocant dolor i per tant, flato.

Una bona manera de prevenir-és portar una alimentació saludable per evitar problemes d'acidesa i inflamació intestinal que poden provocar l'aparició del flato, tractar d'evitar els balancejos bruscs del tors, tenint cura de la forma de baixar en terrenys amb desnivell i tenint atenció a la tècnica de carrera.

Consells per evitar el flato

Enfortir la zona mitja del cos i entrenar la respiració.

Evita l'exercici sense fer la digestió durant unes hores, ja que l'estómac estarà més pesat i tindrem totes les paperetes perquè el flat aparegui.

Si beus durant els entrenaments o carreres, és millor fer-ho en breus glops i si cal baixa el ritme o camina mentre ho fas.

En primer lloc baixa el ritme, no paris en sec i pressiona amb els dits a la zona on et fa mal. A la mateixa tensa la zona abdominal i respira de forma suau, segueix així fins que el dolor vagi desapareixent.
Si el fato no desapareix, no queda més remei que parar i tranquil·litzar-se. Espira profundament per buidar els pulmons i estira la part abdominal.