La pràctica esportiva es relaciona amb multitud d'efectes positius pel practicant; evitar l'obesitat, la prevenció de patir malalties coronàries, aumento de la massa òssia, millora de les qualitats físiques, força, resistència, flexibilitat, etc.
Això no obstant, en aquest article ens centrem amb els efectes positius de l'activitat física en l'àmbit psicològic:
SENSACIÓ DE BIENESTAR
Aquest efecte és provocat per l'alliberament de les endorfines, substàncies químiques que donen la sensació de felicitat i eufòria i, els que inhibeixen les fibres nervioses que transfereixen el dolor. Nombrosos estudis han demostrat que a més poden alleujar els símptomes d'una depressió.
MILLORA L'AUTOESTIMA
Practicar un esport de forma perseverant augmenta la imatge d'un mateix i, per tant, millora l'autoestima. Independentment de l'edat o el sexe que es tingui.
PREVENCIÓ DEL DETERIORAMENT COGNITIU
A mesura que es va creixent, l'edat és un factor determinant per estar propens a patir malalties degeneratives (infart cerebral, Alzheimer, demència, etcètera). Fer algun tipus d'activitat física aconsegueix augmentar les substàncies químiques del cervell, prevenint així la degeneració de neurones de l'hipocamp.
EVITA L'ANSIETAT
Els neurotransmissors que s'alliberen durant i després de realitzar algun esport calmen els símptomes de l'ansietat. A més, l'exercici que es practica de forma regular permet controlar l'estrès, a causa de la descàrrega d'energia que genera l'activitat.
AUGMENTA LA CAPACITAT CEREBRAL
En fer exercici el cervell produeix més neurones i més connexió entre elles, els que influeixen de manera positiva en el pensament, l'aprenentatge i la presa de decisions.
Tingues en compte que els efectes positius després de realitzar un esport s'obtenen si es duen a terme de manera persistent. Per això el millor és fer exercici tres cops per setmana com a mínim 30 minuts. Així que comença per incrementar hàbits positius i inclou una rutina.
CONVERTIR L'EXERCICI EN UN HÀBIT
• Trobar l'activitat esportiva adequada que mes t'agradi
• Ajustar l'horari de l'entrenament a l'agenda personal.
• Ser realista a l'hora de programar les metes per aconseguir.
• Efectuar l'entrenament de forma gradual.
• Procurar fer l'activitat en grup, amb altres persones.
• Advertir dels beneficis que s'aconsegueixen a curt termini.
• Anticipar els beneficis que es poden aconseguir a llarg termini.
• Convertir-ho en una experiència positiva, considerant la diversió.